VORES HISTORIE

OM SKOVSHOVED HOTEL

DEN GAMLE LANDEVEJSKRO

Historien om Skovshoved Hotel går tilbage til 1660. Her slog hotellet for første gang sine døre op. I mere end 350 år har Skovshoved Hotel været et lokalt mødested for skovserne, et attraktivt stop for tilrejsende og er i dag også en væsentlig del af Gentoftes kulturarv.

Kroen i Skovshoved har eksisteret siden 1660. Her kunne datidens rejsende og de lokale fiskere få stillet sulten og tørsten med et krus øl eller et glas brændevin, og det kunne gå mere en lystigt til.

1723 fik kroen titel af privilegeret kro. Det betød, at man fik lov til at brygge sit eget øl og brænde brændevin til krones gæster. Til gængæld skulle man forpligte sig til at opvartte kongens følge, hvis vejen fald forbi Skovshoved. i 1764 brændte kroen, men blev genopført året efter, denne gang større og med bryggers, stald og udhuse. Den fine bygning stod i skarp kontrast til de små fattige fiskerhuse, men i økonomisk trænge tider kunne fiskerne få på klods i kroen.

Gennem mange år var der tradition for, at kormanden nytårsaften udskænkede gratis øl til stedets beboere. For at kunne tage rigeligt for sig spise skovserne i forvejen store mængder sildelage, men til sidst truede deres store tørst med at ruinere kromanden.

En nytårsaften fik de så besked om, at øllet ikke længere var gratis. Og meget fornuftigt ventede kromanden med at give besked, til sildelagen allerede var begyndt at gøre in virkning.

History

Post, telefoncentral, biograf og sangforening
Skovshoved Kro og hotel har gennem tiden huset mange forskellige aktiviteter ud over kro og hotelvirksomhed.
I perioden 1852-1868 var der f.eks indrettet brevsamlingsted. i 1883 indrettedes samtalestation, så blandt andet fiskelejets sommergæster kunne oprettet abonnement, hvis de boede tæt nok på. Nogle sommergæster boede på hotellet, mens andre indkvarteredes sig hos lokale fiskerfamilier.

I en 10 års periode fra 1927 husende stedet også biograf. Og det var her, at Skovshoved Sangforening holdt sit utallige sangaftener med skovsersange.

Det var først i 1890´erne, at bygningen skiftede udseende og blev til et badehotel med musikpavillon med strygeorkester og servering i haven. Det tiltrak landliggerne og fornemme sommergæster med parasoller, hvepsetaljer og høje hatte.

Protester hjalp

Helt fra gammel tid har Skovshoved Kro og hotel været det centrale mødested i Skovshoved. Det er derfor store protester, da der i begyndelsen af 1970´erne var planer om at nedrive bygningen. Med kommunens hjælp lykkedes det at bevarer hotellet, der efter en omfattende modernisering nu regnes blandt et af landets bedste spisesteder.

I dag huser bygningen både hotellet og restauranten med middage, familiefester samt kurser og konference og krone med lokal snak, sang og billard.

Forfattet af Merete Henriksen for Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte